Wednesday, December 10, 2014

SUKA -SUKI HOLIDAY: TIANJIN-BEIJING

Haloooooooooo...Momies , Bride to be, and all readers yang sudi berkunjung ke blog ini..
Harap x boring lah membaca blog I yang dah berhabuk ni..

Ok ,tak mo cerita panjang,sebab ada seorang teman blogger yang asyik membebel menyuruh aku menghupdate blog, dan dicadangkan secara berkala gitew!

Baiklah ,apa topik mahu cerita ni ?

haa ok aku mulakan dengan perkongsian family holiday ...kata kawan aku tu, pengalaman kita kena tulis untuk panduan orang lain , dan supaya kita tak lupa! Hehe.

Autum  2011 -Masa tu anak sulung kami  Anaqi baru masuk setahun.

oK ...trip ke Beijing ni aku guna khidmat Pak Agent ...senang kata bayor je diaorang uruskan semua.
di sebabkan masa 1st time cuti bawa baby, jadi aku pikir lagi better, perjalanan teratur dan tak mahu penat-penat sgt , sebab melalui pembacaan aku bawak anak g bercuti ni cabaranya lain sikit.

Masa tu hujung  Novermber 2011..musim luruh nak masuk winter,sengaja aku pilih anatara 2  musim ni , mana tau kot-kot,sempat main salji!

Ok total expenses untuk hotel +transport + tiket (tourist attraction) semua complete kecuali tips adalah berharga RM45++. Harga untuk 2 orang ,x termasuk baby Anaqi yang baru nak masuk 1 tahun masa tu yea. Actually memang save pergi bertiga ,bayar berdua ..hahaha. Tips untuk Momies yang ada baby 2 tahun ke bawah  je tau!

   


Perjalanan dar KL- Beijing(Tianjing) ambil masa kira 5 jam ...sampai terletok-lentokla.
 Tiba di Tianjing suhu sangat lah sejuk ...seingat aku masatu 10 darjah Celcius kot..anaqi dah mula bersin, walaupun kami dah pakai baju tebal dalam flight lagi sebelum keluar. 


*En suami dan Anaqi dalam kesejukan..huhu

Kami di sambut oleh tourist guide, yang bernama Jessica,dan di bawa melawat sekitar Tianjing .
Masa tu baru tahu ada 2 lagi keluarga yang akan bersama kami. Wow 3 buah keluarga ,satu van !

Masa tulah perkenalan kami dengan kelurga Encik Mohd Hatta dan En Rahim bermula ;)


Ok naik je van kami menuju ke Tianjin Ancient Cultural Street, pemandangannya seperti bandar lama yang penuh dengan sejarah dan kesenian lama rakyat  China.




 Ok ni antara artwork yang ada di Pasar Seni ini ..Menarikkan , melukis dengan lilin!


 Selain tourist attraction , aku lebih suke cerita angle lain dari pengalaman kami ke Beijing menggunaka khidmat ejen pelancongan ini...nantikan entry seterusnya!








1 comment:

  1. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete